NovinkyTiskové zprávy

Tisková zpráva: Pavel Fischer k Ondráčkovi, okupaci a slyšení v Senátu

Výbor odsoudil pokus o legalizaci okupace

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR (VZOB) odsoudil dne 5. června 2019 pokus o legalizaci nebezpečného aktu okupace Československa v roce 1968 ze strany Ruské federace.

„Příslušníci vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968 nejsou hrdinové, ale okupanti. Prohlásit je za válečné veterány je drzý pokus o přepisování dějin,“ říká předseda výboru Pavel Fischer.

„Ruská federace dříve označila vpád vojsk do Československa za agresi proti svrchovanému státu. Tento nestoudný návrh je symbolem špatného vývoje v Rusku za doby Vladimira Putina,“ dodává.

Návrh usnesení bude předložen plénu Senátu.

Celý text usnesení:

Senátoři se distancovali od cesty poslance Zdeňka Ondráčka na Ukrajinu

Senátoři VZOB přijali usnesení k nedávné cestě poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na okupované území na Ukrajině.

Pavel Fischer uvedl, že „pokud před poslancem Ondráčkem rozvinuli červený koberec a zněla k tomu státní hymna, pak se nemohlo jednat o soukromou návštěvu, jak tvrdí pan poslanec. Cestovat na území, kam je komplikován vstup pozorovatelům OBSE, je mimořádně nevhodné. Vysílá to politický signál v rozporu se zahraniční politikou České republiky.“

Celý text usnesení:

Veřejné slyšení VZOB na téma Číny

VZOB se rozhodl uspořádat veřejné slyšení výboru se zástupci firem. Tématem slyšení bude Čína a vztahy s ní s ohledem na bezpečnostní rozměr. Termín slyšení byl stanoven na 26. června 2019.

„Čína je velká výzva – je to jak příležitost, tak riziko. Právě o tom chceme v Parlamentu vést dialog se zástupci velkých i malých firem, které mají ve vztahu k Číně vlastní zkušenost,“ řekl Pavel Fischer.